Overzicht van de reis

We trekken nog eens naar Latijns-Amerika. Na Mexico, Guatemala, Nicaragua, Costa Rica en Cuba allemaal in Midden-Amerika en Chili, Argentinië en Peru in Zuid-Amerika reizen we nu naar Ecuador, dat geprangd ligt tussen Peru en Colombia, pal op de evenaar. We combineren de kuststrook (de Costa), het Andesgebergte en het Amazonewoud in één rondreis door het land op de evenaar. Ook de Galapagos eilanden maken deel uit van Ecuador, een eilandengroep die al sinds mijn lagereschooltijd tot mijn verbeelding spreekt.

De afgelegen ligging van de eilanden maakt dat ze maar door een beperkt aantal dieren die we op het vasteland kennen worden bewoond, waarbij de dieren die in de loop der tijd arriveerden verder onafhankelijk van hun soortgenoten op het vasteland zijn gaan evolueren. Zo ontstonden veel endemische soorten. Door hun isolement en hun specifieke woon-omgeving evolueerden een aantal dieren tot zeer unieke varianten.

Charles Darwin zeilde naar de Galapagos eilanden met zijn schip Beagle in 1835. Zijn bevindingen daar vormen de grondslag van zijn theorie over de evolutie van soorten, de evolutietheorie, in zijn beroemd boek “On the Origin of Species”… We zullen hem achterna varen op een cruise met een catamaranschip, langs de eilanden San Cristobal, Española en Santa Cruz.alya-galapagos-catamaran

Na aankomst in Quito gaat het direct naar het hooggebergte, naar Otavalo voor acclimatisatie op 2500 m hoogte, wandelingen in het Cotacachi-Cayapas natuurreservaat en een bezoek aan de indianenmarkt. Via Quito vliegen we dan naar Galapagos voor inscheping van de cruise.
Daarna gaan we over land van Guayaquil, de grootste stad van Ecuador terug naar Quito, de hoofdstad. Onderweg doen we Cuenca aan, maken wandelingen in het Cajas N.P. rond de laguna de Llaviuco, we bezoeken de Inca ruïne Ingapirca, rijden door naar Riobamba, maken een dagexcursie naar de Chimborazo vulkaan, Ecuadors hoogste berg (meer dan 6000m), maken een afdaling met een MTB in het NP,

rijden naar Cotopaxi en het kratermeer Laguna Quilotoa, bezoeken nog een indianenmarkt van Saquisili voor we in Quito aankomen. Vandaar vliegen we dan voor het laatste deel van onze reis naar het Amazone-woud. Vanuit Coca varen we over de Napo rivier naar Yasuni national park voor een verblijf van 4 dagen in het Napo Wildlife Center. We maken kennis met de gastvrijheid van de lokale Qichwa indianen, die al meer dan 500 jaar in dit regenwoud wonen. Het Yasuní National Park in Ecuador beslaat bijna 2,5 miljoen hectare weelderig Amazone-regenwoud en is ook een biosfeerreservaat dat op de lijst van UNESCO staat.lodge-frontal

Er valt weer heel wat te beleven op deze reis, prachtige natuur in het hooggebergte, wandelingen rond kraterlaguna’s en op flanken van vulkanen, eco-lodges in de nationale parken, het Amazonewoud met zijn riviernetwerk van smalle kreken waar het wemelt van wildlife, de Andino-beleving, muziekgroepjes op straat en kleurrijke marktjes met weefkunst, de poncho’s en de bolhoeden met de veer, de koloniale steden Quito en Cuenca met hun prachtige architectuur, een authentieke farmstay op Hacienda La Danesa, de Inca ruïne van Ingapirca, enz.

Nu moeten nog twee dingen mee zitten, we hopen dat we de grote hoogtes goed verdragen, en dat de sociale onlusten van enkele weken geleden geluwd zijn.